Importanta somnului la copii si adulti

Am abordat tema aceasta la televiziune cu cateva saptamani in urma si am ramas total surprins despre importanta pe care oamenii o dau informatiei legate de somn la copii si la adulti . Multi dintre noi nu stim ca somnul este o obligativitate si nu un moft . Fara somn nu putem trai. Daca putem din cand in cand , datorita evenimentelor stresante , sa eliminam somnul pe un timp scurt , cum ar fi 24 de ore , mai mult de atat nu se poate . Creierul si tot corpul nostru, fizic si psihic cere o pauza si are nevoia de a dormi.
Ca sa intelegem termenul de somn si dormit putem sa spunem ca, astazi ,omul se pune intr-un loc destul de comod , destul de bun care sa nu il deranjeze in timpul noptii , isi inchide ochii si intra intr-o perioada de relaxare , unde creierul functioneaza cu numai 20% din capacitatea de activitate din timpul zilei , muschii se atrofiaza si ei , si se simte o anumita usurare datorita faptului ca am fortat in parcursul zilei tot corpul nostru si acum vine timpul de odihna . Niciodata nu dormim intr-un mod atat de profund cum ar fi ca oamenii sa nu stie ce se intampla alaturi de ei . Intr-adevar exista mai multe feluri de somn, de la somnul iepureste pana la somnul cel mai profund . Datorita temperamentului si a personalitatii omului , a problemelor de viata si a starii sale de sanatate , se face diferentierea intre oameni si somnul lor . Acelasi lucru se poate spune si la copii . Bebelusul cand vine in lume , in primele zile , mai mult de jumatate de ora pana la o ora el este treaz . 22-23 de ore el doarme mai profund sau mai putin profund . Cu cat creste , somnul se reduce si el este mai treaz in timpul zilei in asa fel ca la un an de zile , poate sa ajunga somnul la 14-18 ore si starea treaza sa fie intre 6-8 ore . La 2-3 ani somnul ajunge sa fie in jur de 12 ore si 12 ore de activitate si de vitalitate in asa fel ca , incet incet se reduce somnul la copii cu varsta intre 8-14 ani la intre 8 si 10 ore (incluzand somnul de pranz). La adolescenti , in general se reduce somnul si ajunge la o medie de 8 ore in timpul noptii si intr-adevar ,la adulti pana la 55 de ani , somnul normal este intre 6-8 ore . Cu cat creste varsta se reduce somnul si sunt multi care nu reusesc sa doarma mai mult de 4-5 ore. Mai mult de 25 % din populatie sufera de insomnie si necesita in mod obisnuit sa isi ia medicamente pentru a imbunatati starea lor de somn .
Perioada adolescentei este o perioada care trebuie pus un accent puternic pe somn , pentru ca atunci necesita mult mai mult interes si importanta fata de somnul normal, pentru o dezvoltare cognitiva si emotionala mai buna , dar din pacate multi din tineri si adolescenti tind sa abuzeze de somn si duc lucrurile la extrem. O parte din aceleasi extremitati se pot atinge prin droguri si alcool , care aparent regleaza partea somnului .
Daca Freud a vorbit despre instinctul de viata vs instinctul de moarte, instinctul de moarte este reprezentat foarte puternic prin aceasi stare de somn . Incet incet in procesul de socializare si de civilizatie, de la un somn profund si lung in parcursul unei zile de 24 de ore , se reduce la instinctul de viata cu mai putine ore de care oamenii au nevoie sa doarma si mai mult dorinta sa fie treji si activi.
Procesul in timpul somnului este foarte complex , creierul nostru incepe sa functioneze mult mai lent decat in timpul zilei si el face in asa fel ca multe din functiile cognitive sa fie aproape oprite . Sunt patru faze care se observa pe parcursul somnului :
1. Prima faza este dormire usoara , in descrierile EEG se observa ca se aseamana aceste valuri cu EEG-ul al creierului in timpul cand este activ , dar obosit. In aceasta faza , inchidem ochii , muschii se atrofiaza , ritmul inimii si al tuturor marilor functii se incetinesc si aceasta faza tine in jur de jumatate de ora.
2. In faza a doua , somnul incepe sa fie mai adanc ( problemele de somnambulism -mers in timpul noptii- se refera la faza numarul doi )
3. In faza a III-a somnul este foarte profund , foarte greu este sa ne trezim din faza a III-a . Respiratia si inspiratia este intr-un ritm lent , pulsul este scazut si temperatura corpului este in scadere .
4. In faza a patra , cea mai profunda a somnului , intr-un fel incet incet revenim la faza I si inchidem cercul de 4 faze cand din faza a IV ne intoarcem la faza numarul I . Aici sunt semnele de vise pentru ca omul isi aminteste de tot ce s-a petrecut in faza cea mai profunda .
Un ciclu care cuprinde toate cele patru faze dureaza 90 de minute dupa care se reia. Cu alte cuvinte , cand noi vrem sa trezim pe cineva ori dorim sa fie o trezire normala trebuie sa facem un calcul de 1 ora si jumatate . De exemplu, daca adormim la ora 12 noaptea , normal trezirea ar fi la ora 6 fara 5 dimineata . Un om care merge sa lucreze in ture si trebuie sa se trezeasca la ora 6 el trebuie sa se cunoasca si sa stie cata nevoie de somn are , normal (nu ce vrea si la ce se asteapta ci ce simte ca are somnul cel mai bun. Daca el are un somn de 5 ore atunci nu are voie sa forteze somnul la mai mult decat 5 ore maxim 6 ore ). Din pacate , fortarea somnului la mai mult decat ne permite creierul sau , sau ne fortam sa mergem sa ne culcam „ la timp ” poate sa produca un efect invers .
La copii sunt cateva probleme care se leaga de somn:
1. copii care nu vor sa se culce la timp (le este teama de somn ca un fel de abandon si de moarte ) si care exista nu numai la copii ci si la adulti.
2.Copii care dorm prea mult .
3 . Copii care se trezesc de mai multe ori in timpul noptii . O parte din ei se trezesc cu o stare de frica si de deprimare , iar o alta parte cu cosmaruri .
4. Copii carora le este frica sa doarma singuri ori sa doarma in intuneric.
La adulti problemele sunt foarte apropiate de cele ale copiilor , dar la adulti trebuie sa subliniem problemele legate de stresul care se produce zi de zi , probleme cu greutati ale vietii si toate problemele psihologice la care nu avem timp sa ne gandim la ele in timpul zilei , iar in timpul noptii revin la noi si ne creeaza probleme mari cu somnul . Avem tendinta sa ne gandim prea mult si cu toate ca , aparent, corpul nostru este relexat , creierul continua sa se gandeasca si sa se epuizeze de la toate evenimentele petrecute in acea zi. Si in acest caz nu i se permite creierului o relaxare si se creeaza o insomnie .
In mare masura exista o corelatie semnificativa intre starea psihica si starea fizica . Probleme cu hipertensiunea , cu diabet , cu unul din organele interne care nu functioneaza cum trebuie , problemele cu respiratia , probleme de obezitate si mai multe feluri de probleme si boli , aduc ca somnul sa fie derutat .In momentul in care somnul nu mai este relaxat , omul devine mai obosit si mai obosit atat fizic cat si psihic. Din punctul fizic , este mai greu sa faca lucruri care le face in mod obisnuit cand s-a relaxat si s-a odihnit cu un somn bun . Problema cea mai mare este in partea psihica cand , dupa o perioada de cateva zile , cand nu reuseste sa se odihneasca calumea , starea de oboseala isi spune cuvantul in mai multe tulburari , cum ar fi: omul devine mai irascibil , mai negativist , mai nervos , reactioneaza intr-un mod impulsiv , incep problemele de deprimare , incep problemele cognitive , omul nu mai este atent , nu mai este concentrat (o parte din accidentele mortale se produc din cauza oboselii ), scade capacitatea fizica si duce la epuizare si la stari psihotice grave . O alta problema care produce lipsa somnului si duce la oboseala psihica si fizica este gandirea obsesiva compulsiva .
Au venit la mine mai multi oameni care au declarat ca nu pot dormi nici macar o ora pe zi si asta se intampla de ani de zile . Aceleasi declaratii nu sunt confimate si nu pot fi justificate din cauza faptului ca omul daca nu doarme cel putin doua nopti , intra in starile mentionate mai sus . Ce se poate intampla este faptul ca trebuie facuta o distinctie intre somnul obiectiv si somnul subiectiv . Multi dintre noi , dormim dar avem impresia ca nu dormim deloc .
Problema cea mai acuta a somnului se gaseste la persoane in varsta si care somnul lor , poate este mult mai mic , decat un somn obisnuit ori ca nu reusesc sa se duca la timp la culcare ori ca se trezesc foarte des in timpul noptii si deregleaza somnul . Pe parcursul anilor au fost foarte multe leacuri babesti , care aveau ca rezultat somnul si imbunatatirea acestuia , cum ar fi numaratul oilor , de a bea lapte caldut , ceaiuri , medicamente naturiste , plimbari in natura , activitate sportiva (nu recomand ca aceasta activitate sportiva sa fie prea puternica la ore intarziate din noapte , deoarece se acumuleaza adrenalina care are nevoie de minim 2 ore pentru a se risipi , lucru care duce la lipsa somnului ) . Tot felul de tranchilizante sau cafele nu se recomanda si bine inteles nici mese la ore intarziate , care contin mai multe feluri de elemente care trebuie digerate mult si care pun corpul in plina functiune . Astazi exista si medicamente psihiatrice care ajuta foate mult impotriva anxietatii si bineinteles ca , eu personal , recomand psihoterapie pentru toate problemele de insomnie . Cand ma refer la problema de somn si importanta acestuia , nu ma refer la persoane care isi muta noaptea la zi si ziua la noapte . Cu alte cuvinte , daca cineva lucreaza in timpul noptii si are un temperament mai potrivit pentru noapte , dar recupereaza somnul in timpul zilei , nu se pune problema .
Exista o corelatie destul de stransa intre starile de anxietate si de depresie cu somnul . Daca inainte am zis ca sunt persoane anxioase si deprimate care au probleme cu somnul, acum spun ca sunt si persoane care folosesc somnul ca o fuga , ca un refugiu din realitate si gasirea locului lor in vise si in a sta in pat si a dormi. Persoane care nu vor sa se confrunte cu greutatile vietii , prefera sa se inchida in acest mod in camera lor , in patul lor si din pacate , nu rezolva nimic cu aceasta problema .
Pe parcursul anilor de activitate ca psiholog clinician , m-am confruntat cu mii de oameni care au avut probleme de felul acesta , vestea buna fiind ca majoritatea persoanelor , dupa cateva sedinte de psihoterapie si-au imbunatatit situatia lor . Singura mea problema este sa nu lasati lucrurile sa curga prea mult timp pentru ca atunci se cronizeaza , problema devine cronica si este mult mai greu in acest caz sa o tratam si sa o scoatem din obisnuinta .
Cu respect,
Dr. Miron Itzhak
Psiholog clinician principal cu drept de supervizare
Director Institut Miron
Cabinet de Psihologie
Str. Mihai Eminescu, Nr.3, Bl.D4, Sc.B, Ap.37, Piatra Neamţ
Tel.0233-236146;0724-2252147, 0747627971; E-mail: miron@ambra.ro
Site: www. psiholog-dr-miron-itzhak.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.