De ce avem nevoie de psiholog

„Există lucruri pe care nu le spui decât prietenilor tăi; există lucruri pe care nu le spui nimănui, și în final există lucruri pe care nu ți le spui nici măcar ție”.
Lev Tolstoi
cabinete-psihologiceTuturor ni se poate întâmpla, la un moment dat în viaţă, să simţim că nu putem depăşi o situaţie, cum ar fi un diagnostic dur sau decesul unei persoane apropiate.
Deşi există încă percepţia că la psiholog merg doar cei care suferă de boli psihice, în realitate serviciile psihologice se adresează persoanelor sănătoase aflate într-o situație de impas cu privire la rezolvarea unor situații de crize sociale, profesionale sau familiale, cât şi peroanelor aflate în suferinţă, dar şi celor care trebuie examinate şi avizate din punct de vedere psihologic pentru a putea desfăşura o anumită activitate sau a ocupa o anumită funcţie.
Toţi ne confruntăm cu stresul vieţii de zi cu zi care ne afectează echilibrul interior şi ne creează probleme de relaţionare cu cei din jur. Găsirea unei  persoane cu care să vorbim despre aceste probleme este un pas important către atingerea unei stări de sănătate fizică şi mentală. Pentru a ne prezenta la psiholog nu e de ajuns să avem o problemă, ci să recunoaştem că o avem. Unii oameni au nevoie de mult timp ca să se convingă de acest lucru. Expunerea problemelor presupune un anumit grad de curaj. 
Serviciile psihologice nu se adresează doar oamenilor care vor să-şi rezolve o problemă, ci şi celor care vor să înveţe să se simtă bine cu ei şi cu lumea. Ele pot ajuta o persoană să se înţeleagă mai bine şi să se dezvolte interior, pot ajuta cupluri să ajungă la armonie şi mai pot ajuta familii în care există tensiuni şi conflicte constante, ce nu pot fi gestionate.
Psihologii sunt persoane special instruite pentru a ne ajuta să facem faţă provocărilor cu care ne confruntăm, să ne schimbăm comportamentele nesănătoase şi să gestionăm situaţiile copleşitoare. Psihologii sunt specializaţi pe parcursul mai multor ani de formare profesională, cei mai mulţi dintre ei urmând forme specifice de pregătire aplicată prin psihoterapii, dezvoltare personală, etc.. Acţiunea psihologilor se bazează pe metode ştiinţifice solide, validate prin numeroase cercetări şi experienţe.
În concluzie, în afara situaţiilor în care normele impun examinarea psihologică, este indicată apelarea la serviciile unui psiholog atunci când:
– o persoană se găseşte într-o situaţie în care emoţiile sunt atât de puternice încât împiedică găsirea unei rezolvări şi simte nevoia unui interlocutor neimplicat;
– copiii manifestă probleme de adaptare școlară sau de relaționare;
– adolescenții se simt dezorientați profesional sau au dificultăți de relaționare;
– părinții se confruntă cu greutăți în relaționarea cu copilul lor;
– adulții trec prin perioade dificile: presiuni profesionale, sociale, separare, stres.
Serviciile psihologice sunt indicate tuturor persoanelor care au nevoie de susținere ori care doresc să facă schimbări importante în viața lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.