Cât câștigă un psiholog?
Întrebarea cât câștigă un psiholog este pusă în primul rând de cei care se gândesc să urmeze o formă de pregătire sau deja au ales una în domeniul psihologiei. Poate sunt și unii curioși care ar vrea să știe ce venit are un psiholog.
Pentru a răspunde la această întrebare trebuie făcute de la început anumite diferențieri. Ne vom referi bineînțeles la psihologii care practică această meserie în România. Astfel, putem vorbi de psihologi angajați sau de psihologi independenți care își desfășoară activitatea în cabinete proprii sau societăți de psihologie organizate conform legii.
Dacă vorbim de psihologi angajați, trebuie să distingem între psihologi angajați la stat și psihologi angajați la privat.
Când ne referim la categoria psihologilor independenți trebuie sa avem în vedere mai multe aspecte: specializarea, formarea profesională, experiența, orașul, locația, disponibilitatea etc.
În final, putem face comparație între veniturile psihologilor din România și cele obținute de profesioniști similari din alte țări.
Îi avem în vedere în această analiză și pe psihoterapeuți.
Cum în România cei mai mulți psihologi își desfășoară activitatea în mod independent, ne vom îndrepta mai întâi atenția către această categorie. Așadar, pentru a ne da seama cât câștigă un psiholog, ne vom uita pe tarifele publicate pe site-urile de prezentare personale.
Iată câteva exemple:
- https://psihoterapiedecuplusifamilie.ro/tarife/
- https://www.clinicadefericire.ro/tarife https://jenichiriac.ro/tarife-prestari-servicii/
- https://www.testpsihologic.info/tarife-si-consultatii-avize/
- https://cabinetclaudiumanea.ro/tarife-psihoterapie-bucuresti/
Putem face niște calcule în funcție de tarifele practicate și numărul ipotetic de clienți într-o zi/săptămână/lună și vom ajunge la anumite sume care ar reprezenta veniturile unui psiholog într-o anumită perioadă de timp.
În unele cazuri se pot obține venituri semnificative, doar că din acestea trebuie scăzute cheltuielile care constau, de obicei, în chirie, întreținere, consumabile, cursuri (care nu sunt deloc ieftine) și altele.
Pentru cei cu experiență și notorietate este evident mai ușor să obțină un venit decent sau suficient, în timp ce începătorii, aflați în prima parte a carierei se pot afla în situația de a veni cu bani de acasă.
Psihologii angajați, în puține cazuri, pot ajunge la salarii peste medie, indiferent dacă își desfășoară activitatea în sistemul de stat sau în cel privat. Bineînțeles, există excepții care vin însă pentru a confirma regula.
Nici în alte țări veniturile psihologilor nu sunt unele extraordinare, de obicei încadrându-se în media celor pe care le obțin persoanele cu studii superioare.
În concluzie, în România, în prezent, un psiholog cu experiență poate câștiga suficient sau decent, în timp ce un psiholog aflat la început de drum are nevoie de multă muncă și răbdare pentru a ajunge la un nivel satisfăcător al veniturilor.
In aceasta discutie despre cat castiga un psiholog in Romania, este important sa luam in considerare mai multi factori. De la experienta si formatia profesionala, la orasul in care practica si specializarea acestuia, toate influenteaza veniturile unui psiholog. De asemenea, trebuie sa avem in vedere si faptul ca majoritatea psihologilor lucreaza independent, ceea ce inseamna ca trebuie sa suporte si cheltuielile unui cabinet propriu. Cu toate acestea, un psiholog cu experienta si notorietate poate obtine un venit semnificativ, insa pentru cei aflati la inceput de cariera poate fi necesar sprijinul financiar din partea familiei. In comparatie cu alte tari, veniturile psihologilor din Romania se incadreaza in medie celor cu studii superioare.